1933 Film

Tam olarak kaç film izlediğimi nihayet belirledim: 1933 film izlemişim…

Bu sayıyı bulmak sanıldığı gibi zor olmadı çünkü 2004 yılında yoğun olarak başlayan film izleme serüvenimin hemen başında görselde görülen Excel dosyasını oluşturmuştum.

O sene askerdeydim. Şanslı bir insan olarak yata yata askerlik yapıyordum. Aynı şartlarda bir daha askere alsalar yine yaparım, o kadar rahat bir askerlikti yani… Yedek subay olarak yapıyordum ve aslında hiçbir şey yapmıyordum. O zamanki adı KPDS olan dil sınavına girmek istemiştim. Bunun için çalışıyordum. Bilgisayardaki sözlük programları aracılığıyla bilmediğim kelimeye dört saniyede falan bakabiliyordum. İngilizce çalışmak için bilgisayar başında film izlemeye başladım. Filmleri İngilizce alt yazıyla izleyip bilmediğim kelimelere dört saniyede bakarak sınava hazırlanıyordum. Hedefim olan 90’ı alamamıştım da 89 almıştım bu arada.

Sonra baktım ki hayatımın hobisi (1257 nu’lu yanlış kararım) buymuş. Sinema hiçbir şeye benzemiyormuş! Aslında sinemaya yabancı birisi değildim. O tarihten önce çocukluğuma kadar giden bir Türk filmi izleme merakım vardı. Her şeyi, defalarca kez izlemiştim.

2004 yılında bir movie-buff olunca hemen olacakları kestirmiştim ve Excel dosyasını daha ilk film olan Spiderman’den sonra oluşturmuştum. Sonra 2012 yılının ortalarına kadar deli gibi, manyak gibi bir film izleme sürecim başladı. Devlette öğretmendim ve genelde sevgilisizdim. Yani kimsenin benim kadar boş vakti olamazdı… Defalarca kez yazdım, bu dönemde sadece ve sadece film izledim ve bundan eşek gibi pişmanım. Keşke edebiyata bu kadar geç kalmasaydım. İzlediğim filmlerin yarısından çoğunu izlemeseydim hiçbir şey kaybetmezdim. Onları izlemek yerine keşke bu yaşta yaptığım şeyi yani klasik romanları okusaydım. Kafamı seveyim!

Excel dosyasında 1488 adet film birikmişti. Geri kalanları nasıl sayacaktım? O tarihten önce sinemada veya televizyonda çok fazla yabancı film izlememiştim. O halde izlediğim Türk filmlerine yönelmeliydim. Bunları Agah Özgüç’ün üç ciltilik saygıdeğer çalışması “Türk Filmleri Sözlüğü”nden bulabilirdim. Yaklaşık iki saatlik bir çalışmayla sözlüğü baştan sonra taradım ve 2004’ten önce 400 tane Türk filmi izlemiş olduğumu gördüm. Sonra sinemada ve tv’de izlediğim yabancı filmleri hatırlamaya çalıştım. Bu çalışmayı yaptığım bir ay öncesinden bugüne izlediğim filmleri de ekleyince dosyada 1933 adet film olduğunu görüyorum.

İzlediğim filmler, yazdığım yazılar, katıldığım etkinlikler hesaba katıldığında sinemaya 4000 saat ayırdığım anlaşılıyor. Bir alanda mükemmelliğe ulaşmak için o alanda 10 bin saat vakit geçirmek gerektiği şeklinde bir inanış vardır. Yani mükemmel bir sinema sever değilim. Hiçbir zaman olacağımı da zannetmiyorum.

Benden daha çok film izlemiş birisiyle tanışmadım. Gencer Başkan daha fazla olabileceğini söylemişti. Metin Çulhaoğlu’nun da daha fazladır diye düşünüyorum. Aslında izlediği filmleri not eden birisiyle tanışmadım. Övünülecek bir şey midir bu? Vaktimi bir sığır gibi geçirmedim ama çok daha iyi şeyler yapabilecekken bir şeye böyle takılıp, onunla ilgili olur olmaz her şeyi tükettiğim için eşek gibi pişmanım.

Artık bu kadar yoğun film izlemiyorum. Yapacak daha önemli ve güzel işler var. Şu klasik romanları iki, üç seneye bitirince tekrar sinema izleyiciliğine döneceğim ama bu sefer aynı hataya düşmem. Şerefimle paralı Mubi sitesine üye olacağım ve çok iyi olduğu referansına sahip olmayan hiçbir filmi izlemeyeceğim. Her şeyde böyle… İnsan, mümkünse vasat şeylerden (film, kitap, tişört, dostluk, bira, sosyalleşme, tatil, futbol takımı, hobi, yiyecek, bütün olarak diziler vb.) uzak durmalı. Hayat, vasat şeyleri hayatımıza sokacak kadar uzun değil. Muhteşem şeyleri hayatımıza sokmak da eskisi gibi sadece zenginlerin yapabileceği bir şey değil. Bir internet bağlantısıyla, bir Kindle’la binlerce film, kitap bedavadan emrinize amade… Fakat “araştırma tembelliği” ve “topluluğa uygun olmanın konforu” denilen şeyler bunların en büyük düşmanı. Neyse bana ne ya ? Ne haliniz varsa görün??‍♂️Bakın şuradan ??

Bu yazı Sinema, Uncategorized kategorisine gönderilmiş ve , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.