İnsanlığa Gram Faydası Olmayan Yazı 167-Şampiyonlar Ligi Finallerinde Neredeydim?

2514391-728xauto

Hayatımdaki en önemli etkinliklerden biri ŞL finali izlemektir. Şimdi son 17 ŞL finalinde nerede, ne yapıyor olduğumu yazacağım. Neden 17 çünkü bu finalleri 2001 yılından itibaren izlemeye başladım.

İzlediğim ilk futbol maçı 1985’te veya 1984’te olmalı. Bizim eve televizyon 1985’te gelmişti. Ondan kısa bir zaman önce birileri bize misafirliğe televizyonlarıyla gelmişlerdi  ve o televizyondan Zonguldakspor-Galatasaray maçının özetini izlemiştim!!!

Maçkolik’e baktığımızda bu tarih ya 12 Mayıs 1985 ya da 18 Eylül 1983 olmalı. Bu konudaki net bilgiyi Sırma Doğan verebilir ama bu yazıyı okumayacaktır. Belki yorum bölümünde kendisini etiketleyerek bu sorunu çözebilirim.

Sonra ful time bir futbol seyircisi oldum. 80’li yılların sonlarında Stüdyo Pazar diye bir program vardı ve bu program önemli maçlara üç, dört dakikalığına bağlanıyordu. GS, FB ve BJK’nin belki de TS’nin maçlarına dediğim gibi üçer, beşer dakikalığına bağlanıyordu. Bunları izlerdim. 1991 senesinde Star 1 adlı televizyon herkesçe izlenebilir oldu. Hemen akabinde Show Tv kuruldu. Artık bütün maçlar evlerimizdeydi. Hepsini seyrettim.

1993-94 sezonuyla beraber Cine 5 piyasaya çıktı ve maçlar şifreli olmaya başladı. O karıncalı haliyle bile derbi izlediğimi hatırlıyorum. Bu duruma içerlemiş olmalıyım ki maç izlemeyi bıraktım. Yani sadece özetleri izliyordum. Ve hep Türk futbolu. Kahretsin! Yıllarım Türk futboluyla geçti. En çok pişman olduğumu 36 şeyden biridir bu da.

2000 yılında GS UEFA kupasını alınca tekrar yoğun futbol seyirciliğine başladım ve hala devam ediyor. 2000-01 sezonundan itibaren de ŞL’yi çok iyi takip ediyorum.

2011 yılında Türk futbolundan istifa ettim. O tarihten beridir Türk ligini takip etmiyorum. Son haftalardaki çekişmeli maçları izliyorum. GS’nin hiçbir şeyinde heyecan duymuyorum. Taraftarlık duygumu yitirdim. Sorsan Galatasaraylıyım.

Şimdi bu ŞL finallerinde neredeydim, bir bakalım.

Aslında izlediğim ilk ŞL finali 1989 Milan-Şitao Bükreş maçıdır. Şitao bizi elediği için o maçı izlemiştim. O elenmeye inanılmaz üzülmüştüm. GS-Monaco maçlarını unutmam mümkün değil. Ankara, Etlik’te akrabamız Mustafa Günal’ın evinde izlemiştim maçı. Dayım Ercan Doğanoğlu da vardı ve Red Label içiyorlardı. Ben de mi tadına bakmıştım ne… Milan, Şitao’yu parçaladı ve ben çok sevinmiştim.

Sonra 2001 yılına kadar ŞL finali izlemedim.

2001 – Bayern Münih-Valencia

Ankara, İncirli ev. Okan Doğan ile birlikte izledik. Penaltılarla Münih aldı ve Valencia iki sene üst üste kaybetmiş oldu.

2002 – Real Madrid-Leverkusen

Ankara, İncirli ev. Okan Doğan ve İlhan Doğan ile birlikte. İlhan maçlarda çok heyecanlanırdı. Onu izlemek bile bir keyifti. Zidane’ın inanılmaz golü bu maçta atıldı. İlk defa bir Türk finalde.

2003- Juventus-Milan

Sinop, Gerze ev. Oktay hocayla birlikte. Bir ara o kadar sarhoş olduk ki maç bitti sandık. Oysa penaltılara gitmişmiş.

2004- Porto-Monaco

Ankara, İncirli ev. Okan Doğan ile birlikte. İçeride Nurcan Doğanoğlu ve Sırma Doğan bir şeyler yapıyor. Ankara’da askerliğimi yap(m)ıyorum. En zengin ilk yedi takımdan birinin kazanmadığı son ŞL turnuvası.

2005- Milan-Liverpool

Sinop, Gerze ev. Semih Beşcanlar’la ev arkadaşlığı yapıyoruz ama kendisi maç boyunca nişanlısıyla telefonda konuşuyor. O yüzden maçı tek başıma izliyorum ve o yıllardaki favorim olan, şu anda olmayan Efes Dark içiyorum. ŞL finalleri genelde “unutulmaz” olmazlar. Favori takımlar işi bitirir. Son “unutulmaz” final.

2006- Arsenal-Barcelona

Sinop, merkez, kaave. O zamanlar bir kaave ekibimiz vardı. Onlarla kaavede izledik maçı. Ronaldinho’nun o senesi inanılmazdı. Messi ve Ronaldo seneleriyle karşılaştırılabilir. Örneğin Zidane’nın böyle bir unutulmaz senesi yoktur. Totale ve uzun zamana yayılan bir etkinliği vardı Zidane’nın.

2007- Milan-Liverpool

Sinop, merkez, Oğuz Levent Aydın’ın evi. Yine unutulmaz olması beklenirken olmamıştı. Milan çok kolay fişi çekmişti.

2008- Chelsea-Manchester United.

Bolu, Akın Ateş’in kız kardeşi Fatma Ateş’in evinde izlemiştik. Terry’nin kaçırdığı penaltı unutulmazdı.

2009- Barcelona-Manchester United.

Bolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde yurt nöbetindeydim. Kantinde öğrencilerle izlemiştik. Messi hayatıma o sene girdi ve bir daha çıkmayacak.

2010- Bayern Münih-Inter

Bolu, Endüstri Meslek Lisesi yurdunda belletmenlik yapan arkadaşlarım Akın Ateş ve Barış Turan’ın yanında izledim maçı. İlk defa bu maçla beraber ŞL finalleri cumartesiye alındı. Ondan önce çarşambaları oynanıyordu. İkinci defa bir Türk futbolcu finalde.

2011- Barcelona-Manchester United.

Bükreş, bir cafe. O esnada Bükreş’teydim. Bir okul projesine İngilizce bilen eleman olarak yamanmıştım. Veli ve öğretmenlerden oluşan ekibi otelde bırakıp bu maçı izlemeye gittim. Bira ve pizza eşliğinde izlemiştim maçı. Çok güzel bir etkinlikti benim için.

2012- Bayern Münih-Chelsea

İstanbul, Sarıgazi ilk ev. Mert adlı genç bir yoldaşla izlemiştik maçı. Drogba son dakikada insanüstü bir kafa golü atarak maçı uzatmaya götürmüştü.

2013- Bayern Münih-Borussia Dortmund

İstanbul, Sarıgazi ilk ev. Onur Karataş’la izlemiştik. İlk defa bir Türk futbolcu finalde gol attı ama kupayı kaldıramadı.

2014- Real Madrid-Atletiko Mardir.

İstanbul, Ümraniye Tayfun Ünlütürk’ün evi. Kalabalık bir kadro. Ramos şerefsizi son dakikada hayallerimizi yıktı.

2015- Barcelona-Juventus

İstanbul, Sarıgazi ikinci ev yani bu ev. Not: Bu evin ABV. Evler geniş olmalı. Baran Doğan. Şimdi son üç final burada izlendi ama nasıl izlendi tam olarak hatırlamıyorum. Düşündüm ve kararımı açıklıyorum: 2015 finalinde bu evde Sırma Doğan’la beraber bulunuyorduk. O içeride Facebook üzerinden dünyayı kurtarmakla meşgulken ben de tek başıma maçı izledim. Messi’nin gol atmaması beni çok üzmüştü.

2016- Real Madrid-Atletiko Madrid

Bu ev. Ben, Gorki Hayırsever ve Osman Bulut izledik beraber. Osman Bulut’lu eski güzel günlerden biriydi.

2017- Real Madrid-Juventus

Bu ev. Gorki Hayırsever’le beraber izledik. Real Madrid ünvanını koruyan ilk ŞL takımı oldu. Ve bu sene de finalde.

Bu yazı kendim için, eğlenmek için yazdım.

İyi günler.

Bu yazı Futbol, Uncategorized kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.