Aradığım Ekmeği Buldum

20161211_162552

Ekmekle ilgili ne düşünüyorsunuz?

Çok tüketmem ama severim.

Bütün yiyecek içecekler politiktir de ekmek ve ana maddesi buğday en politik besinlerden biridir. Yaklaşık 15 bin yıllık mazisi vardır ve insanın ürettiği ilk yiyeceklerden biridir. EKmeğin ham maddesi buğday tarih boyunca nice politik çekişmenin odağı olmuştur. Stalin 1933 yılında direkt kendisi trene atlayıp Sibirya’ya gitmiştir buğday bulmak için. Daha doğrusu saklanan buğdayı satın almaya gitmiştir. Birkaç sene sonra da o saklayanları öldürmüştür.

Alacahöyük’te 10, 12 bin yıllık sillolar görürsünüz. Yani ambar. Sümer şehirlerinde buğday ambarının bekçiliğini yapan birisi “Ben rahibim, kutsalım.” diye üfürmüş ve sonrasında hikayeyi biliyorsunuz.

Böyle. Ekmek birçok deyime de esin kaynağı olmuştur. Abazan kültüründe “sevgili bulmak” anlamında “ekmek yemek” diye bir deyim vardır. Aynı zamanda hala kutsaldır da. Ekmeğe hakaret gemileri yakmak için bir gerçekçedir. İnsanlar koskoca artı değer sömürüsüne iki gram laf etmezler, 20 gram ekmeği yerde görseler öpüp başına koyarlar. Sonra da size gelip “maneviyattan yoksun=şerefsiz” muamelesi yaparlar.

Çok boyutlu, karmaşık bir yapısı vardır ekmeğin.

Hangi ekmeği tercih ediyorsunuz?

Ben resimde görülen açık renkli ekmek için “hayatımın ekmeği” terimini kullanabilirim. Diğerinden de bahsedeceğiz. Çamlık Fırını’nda rastladım buna. Adı “sarı buğday, nohut mayası” SBNM yani. Yani nasıl anlatsam? Pasta desen pasta değil. Ekmek desen ekmek ama yiyince tıpkı Wheinstephanner birası gibi mutluluk duygusu salgılanıyor. Alıp vitrine koymak ve üzerine dantel geçirmek geliyor içimden. Her şeyle süper bir uyum yakalayabilcekmiş gibi bir havası var. Dengeliliği mükemmellik seviyesinde. Yani rahatsız edici bir dengeliliği var (çok bira blogu okudum son zamanlarada). Neredeyse polis çağıracağım. Menemene bandrıyorsun, türlüye bandırıyorsun, yayla çorbasına bandırıyorsun ama aklında hep ekmek var. O kadar yani. Yolu düşen herkesi bunu denemeye davet ediyorum.

Yanındaki sarı şey de Kafkas Çöreği diye geçiyor. Yine Çamlık Fırını’nda satılıyor. Tarçın var. Kimileri safran olduğunu iddia etti ama adamlarla röportaj yaptım ve olmadığını öğrendim. Bu, gerçekten pasta. Çayın yanında yersen balkona çıkar şarjör boşaltırsın.

Ekmeği keserkes kilo verir miyiz? Ekmek bir hamur işi olması sebebiyle kalorili bir şeydir ama bir öğünde bir tane tüketmezsek bir şey olmaz diye düşünüyorum. Prensibimden çokça bahsettim. Sağlıklı yaşam diye okuduklarıma güvenmiyorum artık. Neye inanacağımı şaşırdım. Kimileri buğdayın başlı başına bir atom bombası olduğunu söylüyor, kimisi sarı buğday candır diyor, kimisi marketlerde satılan o tatsız diyet ekmekler hikaye diyor…Falan filan. Ekmeği yersiniz ama aldığınız kaloriye dikkat edersiniz. Ekmek yemiyor ama her akşam iki muz bir elma bir portakal yiyor…Bence kilo almadıkça problem yok. Çoğunluk bir şekilde 65 yaşa kadar yaşıyor. Bu konudaki prokovatif düşüncelerimi birgün paylaşacağım.

Bu ekmeği yedim ve de bayıldım. Herkese tavsiye ediyorum.

Çamlık Fırını nerede? Çamlık’ta…sdfasdfasfsfasfas

O bomba espriyi hala unutamıyorum. Bir öğrenci gelip Kurtuluş Erbil’e sormuştu “Kurtuluş abi, Zehra hoca nerede?” Kurtuluş Erbil bombayı patlatmıştı: “En son Sinop’taydı!” Not: Diyalog Sinop’ta geçiyor…

Cu

Bu yazı Uncategorized, Yiyecek İçecek kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.