Facebook seçim sonuçları 2

Geçen sene Facebook üzerinden siyasi partilerin aldığı beğeni sayılarıyla ilgili bir yazı yazmıştık. Bu yazıya bir göz atmanızı rica ederiz. Bir sene sonra durum şöyle:

MHP: 555.883
BDP: 181.103
AKP: 127.016
CHP: 111.072
TKP: 37.076
ÖDP: 10.892
EMEP: 6489

Geçen seneki sıralamadan tek farkı, AKP’nin CHP’nin üstüne çıkmış olması.

Peki, büyüme oranlarını yüzdeye vurursak nasıl bir sıralama ortaya çıkıyor?

EMEP: %382
TKP: %122
MHP: %69
BDP: %35
AKP: %27
ÖDP: %14
CHP: %0,6

En fazla büyüyen parti EMEP olmuş. EMEP’li dostlarımız kusura bakmasınlar ama bu durumu pek anlamlandıramadık. Sosyalist bir partinin büyümesi, o partinin içerisinde olmasak da bizi mutlu eder ama bir yılda EMEP’ten siyasi alanda bir hamle göremediğimiz için bu durumu teknik bir hataya verme eğilimi içerisindeyiz.

İkinci sırada TKP geliyor. %122 büyüme gerçekçi. Zira takip edebildiğimiz kadarıyla yeni bir gazete çıkarmaya başlayan bu parti, siyasi alanda da her gün daha etkili olmaya başlıyor. Şu video bile birçok şeyi anlatıyor. Geçen seneki yazıda belirttiğimiz gibi, Facebook bir kamusal alan. Herkes sizi orada görüyor. Sosyalist bir partinin söylemlerini paylaşırsa işten atılacak milyonlarca insan var Türkiye’de. Yani sol partiler her yerde olduğu gibi bu platformda da burjuva partileriyle eşit şekilde mücadele etmiyorlar. Zaten bu ütopik bir şeydir. Öyle bir şey olsa sosyalist partiler her türlü döver ve ortalıkta burjuvazi diye bir şey kalmaz. İşler böyle yürüyor kapitalizmde. Siz de hep TKP’ye yazıyorsunuz her şeyi diye düşünülebilir. İşte sayı ve etkinlikler. Daha önce dediğimiz gibi Türkiye, on milyonlarca insanın bırakın sosyalizmi, sınıfın ne olduğunu bilmediği kapitalist bir ülkedir.

MHP’deki nicel artış korkutucu gibi görünebilir. Ama bilmiyor muyuz? Sermaye düzeni onları gerektiğinde kullanmak üzere besliyor. Buna hazırlıklı değil miyiz? Faşizm artık takunyalı ve badem bıyıklı ayrıca.

BDP %35 büyümüş. Defalarca dedik. Bıraksanız sabaha kadar eleştirebiliriz ama resmi ideoloji gibi de yaklaşmıyoruz. Bu bir senede kopuş anlamına gelebilecek icraatlara imza attılar. Kopuş bir türlü gerçekleşmedi. Bunu arzu ettiğimizden söylemiyoruz. İç sınıfsal çelişkiler sebep oldu buna ama kurumsal olarak kopuş için ellerinden geleni yapıyorlar bize göre. “Mecbur muyuz göstericilerle yan yana gelmeye?”

AKP: Geçen sene 99 bin kişinin AKP’yi beğenmiş olması üzerine durmuştuk. Bir türlü gerçekleşmeyen bir gönül bağı problemi var. Dört dörtlük yürüyen bir çıkar bağı realitesi vardı. O da, son bir ayda yaşanılanlara bakılırsa gemiyi kurtaramayacak. Er ya da geç.

ÖDP’nin durumu da bence gerçekçi. Siyaseten bu kadar etkinler. Kürt hareketine bir türlü “öte git” diyemiyorlar. Kendilerine güvenmiyorlar. Geriliyorlar.

CHP %0,6 büyümüş. Haziran Direnişi bir gerçeği birçok kişiye göstermiştir. Türkiye’de nasıl iktidar olunuyor? Dört odak var. ABD, AB, yerli sermaye ve Cemaat. Bunların onayı olması lazım iktidar olmanız için. Bunun için de bunların şerefsiz çıkarları için hareket edeceğinizi beyan edeceksiniz. Onlar size bahşederse olursunuz. Seçim meçim hikaye. CHP bu onursuz beyanı yapmış bir burjuva partisidir. İçerisinde sosyalizmi samimi olarak isteyen önemli bir kitle ve hatta milletvekilleri olmasına rağmen bu böyledir. Haziran Direnişi boyunca, iktidara gelmek gibi bir derdi olan CHP neden alıp yürümemiştir? “Sokaktayız lan” demek yerine, gece 01.30’da olağanüstü toplanıp AKP Cumhurbaşkanı’na “itidal çağrısı yap” demiştir en fazla. CHP’nin misyonu kafaları karıştırmak olduğu için bunu yapmıştır. Ve bir suret olarak aslının yerini dolduramaz. Başka bir iktidar olma seçeneği de mevcuttur. O da halkın iradesini örgütleyerek olur. Listedeki sosyalist partilerden bunu bekliyoruz. Hangisi yaparsa başımızın üstünde yeri var ama sanki TKP yapacak gibi…    

Bu yazı AKP, BDP, CHP, EMEP, Facebook, Kürt hareketi, MHP, ÖDP, Sosyalizm, TKP kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.