Hımm! Bomonti Black

 

20180325_183558

Türkiye bira piyasasındaki gelişmeleri takip etmeye devam ediyoruz…

İki, üç ay önce ilginç bir şey oldu: Bomonti bir “stout” çıkardı. Adını da Bomonti Black koydu. İlk denediğimde, sanırım heyecandan, çok beğendim. İkincisinde kendi kendime “abartma” dedim. Üçüncü denememde orta yolu buldum. Şu anda, bazı dezavantajları olduğunu düşünmeme rağmen, kitle birasına yöneldiğim anlarda içebileceğim bir biradır. Şu tabire bayılıyorum ve çok gülüyorum: Kitle birası…

“Stout” ne demek? Şişenin üzerinde “Siyah Stout Bira” yazıyor. Bu ifadenin bir satır altında ise “İrlanda Stout Birasına Bomonti’ye Özgü Yorum” yazıyor. Bomonti logosunun içinde de “rahat içimli” ifadesi var. Soruyu tekrar soralım: Stout ne demek? Sözlüklerde kuvvetli, dayanıklı gibi bir anlamı var.

Aslen İrlanda’ya özgü bir biradır. En tanınmış olanı Guiness’tir. Tuborg 2014 yılında Guiness’i ithal etmeye başlamıştır. Her markette Guiness bulabilirsiniz. Ayrıca o tarihten itibaren “Greatness” amblemini görebildiğiniz her yerde fıçısını da bulabilirsiniz. Fıçısıyla, marketten alacağınız arasında epeyce bir fark vardır. Yani fıçısı daha iyidir, her zamanki gibi…Halil Selim’in Guiness’i tutmayacağını düşünüyorum çünkü 40’lık satılır. Bilinçli tüketicilikten dolayı bu birayı, ne olursa olsun, tutmayacaktır.

Guiness’teki o acımtırak tat birçok insanı rahatsız ediyor Bence fıçısı bir harika…Bu arada Guiness’in sahibi, bira ürettiği tesisi beğendiği su kaynaklarına yakın bir yerde kurmuş ve araziyi 9000 yıllığına kiralamış bir insandır.

Stout bir ale’dir. Telaffuzu “eyyl”. Aslında iki tip bira vardır. Lager (lagıı’r’) ve ale. Bunlardan, yorum bölümünde bulacağınız “Bira İle İlgili Her Şey” yazımdan bahsetmiştim. Stout bir ale’dir. Zaten 1800’lerin ikinci yarısından önce bütün biralar Ale’di. Üç temel ale vardır. Buğday birası, porter ve stout. Porter, İngiltere’nin popüler birasıydı; stout ise benzer bir tarzın İrlanda’da almış olduğu isimdi.

Maltlar (çimlendirilmiş buğday veya arpa tanesi) yüksek ısılarda kavrulduğu için rengi siyah oluyordu ve tadı da şerbetçiotuyla kırılabildiği oranda acımtırak/isli oluyordu. İşte Guiness…Bir de İngilizlerin Rus Çarı ve ailesi için ürettiği “Russian Imperial Stout” vardı. Bu bira da uzun yola dayansın diye yüksek alkollü ve bol şerbetçiotlu oluyordu. Bunlardan biri Metro’da satılır: Baltica Brew Collection. Bi’ deneyin derim. Çok farklı bir şey. Ben her türlü içerim.

Şimdi Bomonti böyle bir deneme yapmış. Eskiden Efes Dark vardı. Şu anda üretilmiyor. O boşluğu doldurmak ve de Tuborg’un Guiness hamlesine karşı hamle geliştirmek için böyle bir şey denemişler. Bomonti, Efes’in yan ürünüdür, belirtmeye gerek var mı?

Her bira denemesini olumlu karşılarım ama bunlar genellikle tutmaz çünkü TR ana akım bira içicisi arayışçı değildir. Bu biranın da tutmaması ve piyasadan çekilmesi beni şaşırtmaz.

“Kolay içimli” bir stout nasıl olabilir? Bu, CHP’nin Abdullah Gül’ü aday göstermesi gibi bir şeydir. O, stout olmaz. Başka bir şey olur. Bir deneme olur. Ve denemeler iyidir…Fakat bunun hesabını soracak bir bira içicisi yoktur TR’de. Stout olmayan bu denemeyi ben beğendim.

Fiyatı kitle biralarından iki lira daha pahalı. Bu, iyi bir şey. Yani sadece iki lira fazla vererek aromatik farklılığı olan bir bira içebileceğiz. Bununla kavga edilmemeli. Sol parti emperyalizm analizlerinde çok geçer: Bununla kavga edilmemeli. Bunun açıklaması, “Aslında biz bu duruma müdahale edemiyoruz o yüzden görmedim, bilmedim gibi davranıyoruz.” şeklindedir. Bomonti “Stout” diye stout olmayan bir şey çıkarmış; boş ver, çok da şeetmemek lazım…Bırak, 9,5 liraya aromatik farklılığı olan bir bira olsun. Fakat yine aynı yere geliyoruz: Ana akım bira içicisi aromanın peşinde değildir. Biranın kendisini “serinletmesi” peşindedir. İki lira fazladan verir mi? Görelim, bakalım; ne olacak.

Alkol oranı 4,5 ki bu en riskli konu. Stout kelimesi güçlü, kuvvetli anlamına geliyordu ama bu biranın alkol oranı 4,5. Aslında Guiness’in de 4,2. Yani o güç, kuvvet ilk çıkış anında konulmuş. TR’de bir biranın alkol oranının dört küsür olması onun için handikaptır.

Bekleyip, görelim.

TR ana akım bira içicisi bu denemeye nasıl ilgi gösterecek? Yoksa Efes Dark’ın, Gusta’nın başına gelenler bunun da mı başına gelecek?

İlgiyle gözlemliyorum.

Bu yazı Uncategorized, Yiyecek İçecek kategorisine gönderilmiş ve , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.