İLKOKUL ÇOCUKLARINDAN ÜÇ İNANILMAZ HAREKET

1 – İlk hareket bir oyun. Bu oyun dikkatimi çekmiştir hep. Teneffüstür. Çocuklar bahçede bulunmaktadırlar. Oyunda hiçbir kural yoktur, tamamen anarşi hakimdir. Tek malzeme bir toptur. O yoksa plastik, dolu bir su şişesidir. O da yoksa bir kola tenekesidir. Sayısı belli olmayan çocuk, bu nesne peşinde koşar. Ne bir takım olgusu vardır, ne bir gol atma amacı, ne paslaşma, ne taktik, ne de strateji…Amaç, nesneyi diğerlerine kaptırmadan sürmektir. Bu oyunun bir adı da yoktur. Hadi biz bir isim koyalım:…Asdfsfasaf qwer:S olsun! Bu oyundan aldıkları zevki, ihale kazanıp kazandığı ihaleyi taşerona veren adam alamaz. 

2 – İkinci hareket yine bahçede gerçekleşiyor. Çocukların kimisi Asdfsfasaf qwer:S oyununu oynuyor, kimisi ip atlıyor, kimisi yakan top oynuyor, kimisi de amaçsızca koşuyor (bu arada kafa kafaya çarpışmalar çok olur ilkokulda)…Zil çalınca hepsi birden koyun gibi içeri girer. Normalde nöbetçi öğretmenin “içeri girin” demesi gerekir ortaokulda ve lisede ama ilkokulda buna gerek kalmaz. Zili duyunca yaptıkları işi bırakıp büyük bir tutkuyla içeri girerler. Hem de koşarak, gülerek ve ellerini 80’li yıllardaki gol sevinçleri gibi kaldırarak…En sorunlu bölgelerdeki ilkokul çocukları bile zili duyunca koyun gibi içeri koşarlar. Bunu da bir güzellik, bir değer haline getirmişlerdir çünkü. Koyunun ilk olarak Anadolu coğrafyasında evcilleştirildiği düşünülüyor bu arada. Anadolu’yu iyi mesken tutmuş…

3 – Son inanılmaz hareketimiz sınıf içerisinde gerçekleşiyor. Öğretmen “birisi tahtayı silsin” deyince üç, dört kişi koşarak tahtaya gelir. Silgi için büyük bir mücadele başlar. Birisi silgiyi elde eder ve dünyayı kurtarmaya başlar. Diğerleri de vazgeçecek değildir. Elleriyle, önlükleriyle tahtayı silmeye başlarlar. Mücadele, silinecek bölgeleri ele geçirmek üzerine evrilir. Ortaokulda veya lisede böyle bir şey olmaz. Bu mücadele çoğunlukla anlaşmazlık ve düşmanlıkla sonuçlandığı için otoriteye başvurulur ve sınıf öğretmeni nöbetçi sistemine geçer. Nöbetçinin en önemli görevlerinden biri, görevi değil çocuklara göre haklarından biri tahtayı silmektir. Böylelikle herkes sırayla dünyayı kurtarabilecektir…

Bu yazı Uncategorized kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.