Klose bizimle

Nasıl, Türkiye garip ve ciddiyetsiz bir yerse, onun kadar olmasa da dünya da öyle. Burada ülkü ocaklarına üye olan Kürtler, cuma kutlayan Aleviler var orada da Polonya asıllı Alman futbolcu Klose için NAZI sloganını uyarlıyorlar.

Klose ile ilgili bu garip duruma odaklandıktan sonra onun futbolcu kariyeriyle ilgileneceğim.

Klose’nin dini inancını sorguladım. Hiçbir yerde yazmıyor. wikipedia.com’da kendisi için “observant Catholic” yazıyor. Ne demek bu? Gözlemci Katolik…Biz buna “esnaf” Katoliklik diyelim. Yani ne şiş yansın ne kebap. Türkiye’de on milyonlarca “esnaf” Müslüman olmasına benzer bir durum. Leopar desenli türban takan ablalar gibi yani. Yahudi bir dostumdan Klose’nin Yahudi olduğunu öğrendim. Bu tür yorumlar zaten bazı futbol bloglarında yapılıyordu.

İtalyan faşistlerin takımı Lazio’da oynuyor şu anda kendisi. NAZI’lerin sloganı vardır “God with us/Tanrı bizimle” diye. Resimde göreceğiniz üzere bu sloganı Klose’ye uyarlamışlar. O da ortalığı birbirine katmamış. Bu şaşılacak bir şey midir? Hem öyle hem değil. Endüstriyel futbolda hiçbir aktörün sağlam politik duruş sergileyemeyeceğini iddia edenlerdenim fakat bu biraz aşırı olmuş. Kamuoyu oluşturulabilirdi. Yap(a)mamış Klose.

Klose’nin futbolculuk kariyerine geçersek, çok ilginç şeyler göreceğiz.

1978 doğumlu Klose bu sene Almanya milli takımıyla Dünya Kupası kadrosunda. Messi’nin kıramayacağı tek rekor olan Dünya Kupası’nın en skorer futbolcusu olma rekorunu kırma şansını yakaladı Klose. Şu anda 15 gollü rekortmen Brezilyalı Ronaldo’nun bir gol gerisinde. Bu rekoru rahatlıkla kırabilir.

Klose milli takımda esip gürlerken kulüp takımlarında oldukça “efendi”. Bir pivot santrafor olarak 10 gol ortalaması var. Bu kadar az lig golü atan bir futbolcuya bu kadar saygı fazla. Milli takımda neredeyse çıktığı her iki maçtan birinde gol atmış. Saygıyı buradan elde etmiş. 2000’li yılların başında Alman milli takımının girdiği yıldız futbolcu krizinde öne çıkmıştır. Yani bir Abdurrahman Çelebi. Bekleyip görelim.

İzlemesi beni çok fazla heyecanlandırmayan Klose’nin hikayesine iki farklı açıdan yaklaşmak istedim…

Bu yazı Alman futbolu, endüstriyel futbol, Miroslav Klose kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.