Ünlü Belçika birası Duvel, kelime olarak Flamanca’nın yerel bir lehçesinde “şeytan” demektir.
Neden şeytan dediler bu biraya? Lezzetli bir tada ve bununla beraber yüksek alkol oranına (%8,5) sahip olduğu için, zamanında adamın biri buna şeytan demiş ve adı da öyle kalmış.
Yüksek alkollü bira mı dediniz? Geçenlerde bir Efes Extra fotoğrafının altında “Kendime saygım yok birası” yazıyordu… Çok gülmüştüm.
Gerçekten de öyle. Kırmızı Tuborg ve Efes Extra bence berbat biralar. Tıpkı rakı gibi, ağızda berbat bir tat bırakıyorlar. Amaç kısa yoldan kafa bulmak olduğu için bu berbat tada katlanıyor TR bira içicisi. Duvel var işte, olmadı Amsterdam var. Gideri var.
Birayı incelemeye başlayalım. 1871 yılından beridir Belçika’da üretiliyor. Tombul Efes şişesine sahip O yüzden belki çekici gelebilir ama TR’de 33’lük bira satılmaz pek. Ciks mekanlar insanları daha fazla kazıklamak için bulundururlar genelde.
Bir Belçika Golden Ale. Yani sarışın ale. Ale’lar (ale değil eyyıl) genelde koyu renkli olurlar ama bu hem bir ale hem de sarışın.
Tadı bence çok güzel. Özellikli biraların yüksek alkollüleri bile güzel tatlı oluyorlar. Lütfen Metro Grossmarket’e bir ara uğrayınız. Narenciye tatları geliyor.
Yüksek gövdeli bir bira. Ne demek yüksek gövde düşük gövde? Yani ağızda kıvam olarak hissedilmesi yüksek gövdelilik oluyor ve bu iyi bir şey. Kitle biraları su kıvamında olurlar neredeyse.
Beş derece sıcaklıkta tüketilmesi gerekiyor. Yani dolaba koyarsın ve 10 dakika sonra çıkartıp içersin. Buz gibi içilmez. Bu önemli çünkü bunu yapmayacaksınız. Biranın sadece ve sadece buz gibi içilebileceğine inanıyorsunuz.
Bir diğer şeyi daha yapmayacaksınız. Bu birayı şişeden içen zaten derhal bu yazıyı terk etsin de bu birayı bardağa dökerken şişenin dibinde bir santim kalan bölümü atacaksınız/dökeceksiniz. Evet, doğru okudunuz. Şişenin dibinde kalan bölüm biranın tadını bozuyor. Duvel’de şişede ikinci bir fermantasyon gerçekleştiği için o tatsız mayalar şişenin dibine birikiyor ve istenmiyor o mayalar. Ama şişenin dibinde kalan birayı içmeden dökmek TR’de ancak 27 kişinin falan yapacağı bir şeydir. Resmi sitesinde yazıyor bunlar. Ayrıca Youtube’da “Duvel’i bardağa boşaltma” videoları var.
Bir tane de Türk barmen elemanın videosu var. Şimdi buğday biralarının dibi çalkalanır ve bardağa dökülür, eleman bunu barda çalışırken öğrenmiş. Bütün yabancı biralara aynısının yapılması gerektiğini bellemiş. Duvel’in dibini de karıştırıyor. Ulan ne güldüm ya… İşte TR’de biracılığın acıklı hallerini o videodan görebiliyoruz.
Lale bardaktan da bahsetmeliyiz. Mutlaka onunla tüketilmeli. Bana inanmıyorsanız resmi sitesine bakınız.
Neyse böyle işte. Tuborg’un Leffe hamlesine (iyi oldu) Efes’in hamlesi de Duvel’i getirtmek oldu. Bu biraların ithalatı her an durabilir. TR’deki bütün ithal biralar için bu tehlike her zaman vardır.
Olduğu sürece bu güzel biraları tatmaya devam ediyoruz. Üç tane içemem bundan yalnız.
Ratebeer. com puanı 99’dur.
Afiyet olsun.
Not: Yetti artık dayanamıyorum, yakında rakı efsanesine bilimsel tezlerle kafa göz dalacağım, haberiniz olsun.