DDR milli takımının son kaptanı

İki haftadır Demokratik Almanya Cumhuriyeti’nin (DDR), Batı Almanya’yla yeşil sahalarda gerçekleştirmiş olduğu kapışmalar üzerine yazıyoruz. Bugün de bu coğrafyada futbolcu olarak görev yapmış önemli bir bireyin hikâyesine bakacağız.
12 Eylül 1990 günü ilginç bir maç oynandı. 1989 yılının kasım ayında Berlin Duvarı yıkıldı. Mekdanılds, kokakola, livays, “özgürlük”, “demokrasi”, “çoktipçilik” gibi mallar market raflarında yerlerini aldılar. O dönemde de liberaller, “bu gibi gelişmeleri değerli bulduklarını belirtmek istiyorlardı.”
1992 Avrupa Futbol Şampiyonası için 2 Şubat 1990 tarihinde kuralar çekildi. DDR de girdi kuraya. Belçika, Galler, Lüksemburg ve Batı Almanya’yla eşleştiler. DDR hükümeti, yaz aylarında, 3 Ekim 1990 tarihindeki birleşmeyi (teslim olmayı) açıkladı. 12 Eylül günü Belçika’yla oynanması gereken maçın bir “dostluk” maçı olarak oynanmasına karar verildi. Bu maç, DDR’nin son maçıydı.
O maçta sahaya kaptan olarak Matthias Sammer çıktı. Borussia Dortmund’la çok önemli işler yapmış Sammer yani. Maçı DDR 2-0 kazanırken, gollerin ikisini de Sammer atıyordu. Yani sosyalist Demokratik Almanya Cumhuriyeti futbol takımının son golünü, Matthias Sammer attı.
Matthias Sammer gelmiş geçmiş en iyi ön liberolardan biridir. Hatta günümüz futbolunda hayati derecede rol oynadığı düşünülen bu pozisyonun, ilk ve en önemli temsilcilerinden biriydi. Dolayısıyla o tarihte zaten Batı Almanya’nın VfB Stutgart takımına transferini yapmıştı. Ondan önce DDR’nin en ünlü takımı Dinamo Dresden’de forma giyiyordu.
O yıllarda forvet olan Sammer, Stutgart takımıyla “birleşmiş” Almanya’nın ilk şampiyonluğunu yaşadı. Sonra şımarık Inter Milan takımına transfer oldu. İtalyan yaşam tarzına uyum sağlayamadığı için bir sene sonra geri döndü. 
1992’de kendisinin gelmiş geçmiş en iyi oyunculardan biri olarak anılmasına olanak sağlayacak olan Borussia Dortmund kariyeri başladı. Bu periyotta iki lig bir de Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu kazanacaktı. Ayrıca Franz Beckenbauer’den sonra ilk defa ünlü Fransız Ballon d’Or (Altın Top) ödülünü, bir defans oyuncusu olarak kazanacaktı. İleride başlayan kariyeri geride bitti. Sammer’in sahadaki konumuyla reel sosyalizmin, paralel seyreden bir hareketi vardı.
Milli takım kariyerine bakarsak yine ilginç şeyler görürüz. Hem DDR hem de Batı Almanya milli takım forması giymiş sekiz futbolcudan birisidir. Meşhur Ulf Kirsten’den sonra da ikinci en çok forma giyendir. 12 Eylül’deki maçtan sadece birkaç ay sonra Batı Almanya formasını giymeye başlamıştır. 1996’da kazanılan Avrupa Şampiyonası’nda kilit rol oynamıştır. Matthaus olmasaydı eminiz kaptan da olurdu.
1988 yılında şimdiki adı Chemnitz olan Karl-Marx-Stads’ta (Karl Marx Şehri) SSCB’ye karşı gol atan Sammer, acaba sekiz sene sonra İngiltere’de Rusya’ya gol atınca neler hissetmiştir?   
Merak uyandırıyor ama ne önemi var ki?
Bugünlerde Bayern Münih’te maaşlı bir görevi olan (şimdi bu görevin ne olduğu için Google’a bakamayacağız) Matthias Sammer, DDR ve Batı Almanya’nın futbol kamuoylarındaki en tepe noktalarda bulundu.    

Nostalji duygusunu tehlikeli buluyoruz. Bu yazılarla da nostalji yapmak istemiyoruz ama bu ilginç hikayeler, insandaki kapitalizm nefretini arttıracak yönler barındırıyor. Ayrıca bu hikâyeler, bizim şu anda hissettiklerimizin, Sammer’in o vakit hissettiklerinden daha önemli olduğunu ortaya çıkıyor.

Bu yazı Alman Demokratik Cumhuriyeti, Borussia Dortmund, DDR, Dinamo Dresden, Karl-Marx-Stads, Matthias Sammer, SSCB, Ulf Kirsten kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.