Dünyanın En İyi Birası

20160916_005846

Ne diyordu eski bir Mezopotamya atasözü?

Bira keyiftir, sefere çıkmak sıkıntıdır…

Birayı küçümseyenleri küçümserim. Hayatımda önemli bir olgudur. Bu yüzden bu yazıyı yazıyorum.

Yeni bira dedim ama benim için yeni bira…Yoksa bu yazıda tanıtılacak olan biranın sütünde “The oldest brewery in the world / Dünyanın en eski bira imalathanesi” yazıyor. “Brewery” demek biranın fermente edildiği yer demektir. Dünyanın en eski birası demek değil yani.

Yine de bir şeydir. Weihenstephaner. Telaffuzu için yorum bölümünde bir fotoğraf paylaşacağım. Orada “vaayinsıteffan” gibi bir şey yazıyor ama o afiş İngilizce. Ee, bira Alman birası! Sinemadaki gibi kibirli bir yaklaşım var. Almancada S’ler “Ş” olarak okunuyor bildiğim kadarıyla. Neyse Almanca bilen birisi telaffuzunu yazarsa sevinirim. Hatta yazmayıp, doğru telaffuzu videoya kaydedip Youtube’a atarsa daha sevinirim J) Oha artık, bence de…İşiniz gücünüz yok bana bu güzelliği yapacaksınız yani…Durun! Youtube’da böyle bir video varmış. “Vaayhenşıtefanee” Almanların R’yi telaffuz edip etmemek konusundaki kararsızlığını hatırlayın, öyle işte.

Bu birayı Karfur’da tesadüfen gördüm. Bazı konularda muhafazakar bazı konularda arayışçıyımdır. Bira da arayışçıyım.

Gördüm, satın aldım. Eve gidip içtim. Beynim zincir koparttı, kendimi sanayiye götürdüm. Böyle güzel bir bira içmemiştim hayatımda. Net söylüyorum. Yurt içi, yurt dışı içtiklerim içerisinde en iyisiydi. Öyle şanlı bir kariyerim yok ama bence en iyisi buydu.

Hemen araştırdım. 2014 yılında Tuborg ithal etmeye başlıyor. Bilinçli bira tüketicileri için bu olay, başlı başına bir devrim olmuş. Ondan önce Ekşi Sözlük’te bu birayı yurt dışında içenlerin ayılıp bayılmaları var. Bu arada biliyorsunuz Ekşi Sözlük’te bazen işgüzarlar çıkıyor. Kof öz güven sahibi bu bireyler herkesin, o kadar uzmanın çok beğendiği herhangi bir şey konusunda fütursuzca ileri geri konuşabiliyorlar. Bu insanlara hayranım! Burada da vardı birkaç tane. Yorumları okudum. Herkes ayılıp bayılıyordu.

Weihenstephaner bir buğday birası. Farkı orada zaten. Bu arada buğday biraları yüzde yüz buğday maltından olamazlarmış. %50 civarlarında olabiliyorlarmış.

Weihenstaphan bir manastır ve 1040 yılında bu formülle bira üretmeye başlıyorlar. Selçuklular Gaznelileri Dandanakan Savaşı’nda yendiği esnada, Almanya’da bir manastırda, keşişler dünyanın en iyi birasını üretmeye başlamışlar.

O gün bugündür manastırın başına türlü türlü işler geliyor ama keşişler bu birayı üretmeye devam ediyorlar.

Bu arada bu yazıyı yazarken birasevdasi.com adlı blogdan faydalandım. Eleman çok bilgili. Hayatını bira tadımına adamış. Dünyanın çeşitli yerlerini gezip biralar tadıyor ve bunları okuyucularla paylaşıyor.

Blogdan Wei’nin mayasının muz ve karanfil aroması ortaya çıkardığını öğreniyoruz. Bir de çok dengeli bir tadı olduğunu. Muz ve karanfili anlamamıştım ama çok hoş aromalı olduğunu düşünmüştüm. Dengeli kelimesi aklıma gelmese de birada farklı bir şey olduğunu sezdim. Böyle insanı mutlu eden bir hava vardı. Demek ki ona “dengeli tat” deniyormuş.

Yılbaşında on tane alıp kendime ödül vermek istemiştim ama yılbaşına serumlarla, antibiyotiklerle girdiğim için planım yalan oldu. Önümüzdeki maçlara bakacağız.

Bu arada biraz pahalı bir bira. 33’lüğü dokuz küsür. Efes’in yedi lira olduğu yerde Wei 27 lira olması lazım aslında. Veya tersinden,  Wei dokuzsa, Efes içene her kişiye De Facto düz, tek renk tişört hediye etmeleri lazım.

Bardağı nasıl olmalı? İnce, uzun ve geniş ağızlı olmalı. Angelina Jolie gibi yani. Neden geniş ağızlı? Çünkü o aromaların havayla buluşup ortaya çıkması lazım. Ayrıca köpüğü bitmiyor ve birayı içtiğiniz süre boyunca size eşlik ediyor. Köpük iyi bir şey yani. Buğday biralarını içmeden önce, bardağı soğuk suyla yıkamak ve kurulamamak gerekiyormuş. Bu şekilde bir faydası varmış da şimdi unuttum. Bu arada en yakın zamanda kendime yeni bira bardakları almalıyım. Her bira için farklı bardak öneriliyor ve bu bardakların bira içim kalitesine önemli katkıları oluyor.

Hemen bugün Tuborg satan büyük bir markete gidiniz ve Wei’yi alınız. Eskisi gibi bir insan olmayacaksınız artık.

Bu yazı Uncategorized, Yiyecek İçecek kategorisine gönderilmiş ve , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.