Futbol Filmleri 19

Brezilya, bulunduğu kıtadaki diğer ülkelerden çeşitli özellikleriyle ayrılır. Bu durumun sebeplerinden bazıları ülkenin, diğerlerine göre geniş bir coğrafyaya, göreceli olarak daha fazla yeraltı zenginliklerine ve insan kaynağına sahip olmasıdır. Diğer bir sebep de Brezilya’nın uzun yıllar boyunca Portekiz’ce sömürülmesi, diğer ülkelerinse uzun yıllar boyunca İspanya tarafından sömürülmesidir.
Futbol tüm Latin Amerika ülkeleri için özeldir ama Brezilya için biraz daha özeldir. Hatta dünyada en çok bu ülkede özeldir dersek abartmış olmayız. Bu özelliği fark etmiş Brezilya’nın egemen sınıfları kendiliğinden gelişmiş bu duruma yatırım yapmışlardır. Bugün dışarıda oynayan 10.000 futbolcusuyla Brezilya bu anlamda dünyada birincidir.
Latin Amerika ülkelerinden ayrılıyor demişken bu ayrılık siyasette de kendisini gösterir. Sol siyaset, Brezilya’da diğer Latin Amerika ülkeleri kadar yükselmemiştir. Ama sıfır da değildir.
“O que e isso, companheiro?/Merhaba Yoldaş” filmi 60’lı yılların sonlarında Brezilya’da geçiyor. Ülkede askeri faşist rejim hüküm sürmektedir. CIA eliyle, yükselen sol siyaset baskılanmaktadır. Futbol da Pele’nin varlığıyla inanılmaz popülerdir. Ekstra bilgi olarak şunu verebiliriz: Yandaş Pele bugün yaptığı gibi o yıllarda da “g*t kıllığı” yapmaktadır.
Filmde MR8 adlı bir sol örgüt var. Burjuva ideolojisine göre “terörist” olanlardan. Çeşitli toplumsal kesimlerden solcu insanlar illegal faaliyet yürütüyorlar. Bu insanların derdi, cunta yönetimine karşı bir halk muhalefeti geliştirmek ve giderek sosyalist bir toplumsal düzen inşa etmek. Hayatta bundan daha hümanist bir tutum düşünemiyoruz. Bunu en başa yazalım.
Devrimci mücadeledeki en önemli başlıklardan birisi paradır. Bu insanlar bu yüce davaları için paraya ihtiyaç duyuyorlar doğal olarak. Banka soymaya karar veriyorlar. Brecht’in “bir banka açmak bir banka soymaktan daha büyük suçtur” sözünü hatırlıyoruz. Burjuva hukukunda, bazı insanların milyonlarca insanın emeğini sömürmesi, birilerinin, yoksul insanlara ceplerindeki parayı faizle satması “teröristlik” değil, bu çarkı yok etmeyi istemek “teröristliktir”. Bu anlamda bize göre MR8 üyeleri terörist değildirler. En büyük terörist kapitalizmin ta kendisidir.
Bu eylem sırasında işler yolunda gitmez ve bir üye yakalanır. Bu üyeyi kurtarmak için diğer üyeler Amerikan büyükelçisini kaçırmaya karar verirler ve bunu gerçekleştirirler. Sonra film, MR8 üyeleriyle katil arasındaki diyaloglara yoğunlaşır. Katil, ülkedeki ve diğer Latin Amerika ülkelerindeki cuntalarla hiçbir bağı olmadıklarını falan üfürür. Üyeler yemez elbette.
Halklara yönlendirilmiş bir silah olan futbol, bu filmde geri döndürülür. İşlevsel bir şekilde kullanılır. Zaten film boyunca futbol, herkesin ilgisini çekmektedir. İstediklerini elde eden MR8 üyeleri, büyükelçiyi teslim ederken ünlü Maracana stadyumunu kullanırlar. Yandaş Pele on binlerce insanı Maracana’ya çekmiştir ama MR8 üyeleri maçın dağılma anındaki kalabalıktan faydalanarak yakalanmadan büyükelçiyi salıverirler. Stadyum çevresinde korumaları olmadan halkın arasında dolaşan büyükelçinin yüzündeki şaşkınlık, yabancılaşma belirtileri mutlaka görülmeli.
Sol siyasete, işçi sınıfına dost bir bakış açısına sahip olan bu film çölde vaha gibi bir şey ve mutlaka vakit yaratılıp izlenmeyi hak ediyor.   

Bu yazı Brezilya, companherio, four days in september, Futbol, Futbol Filmleri, merhaba yoldaş, o que e isso, Pele kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.