Bir Alışverişin Ardından 2

20170323_185641

Bugün biraz kafam bozuktu. Napiyim ne ediyim dedim ve alışverişe çıkmaya karar verdim. Not: Alışveriş yapmaktan nefret ederim ve genelde en ynalış şey neyse gider onu alırım. Benim alışverişçilik kariyerim Beşiktaş’ın youtube’den Higuain’in ikizini izleyip transfer etmesine benzer.

Bu alışveriş uzun süredir aklımdaydı. İMES’teki Metro Gross markete gidip değişik biralar almak…Yollandım. Soldan sağa aldıklarımı tanıtayım.

1- Paulaner lager bira. Esnaflık yapıyoruz ve bunu geçiyoruz. İki numaraya geliyoruz. Alman bira markası Paulaner’in buğday birası yani “weissbier”i. Şu dünyada içtiğim en güzel sıvı Weihenstephan buğday birasıdır derken karşıma bu çıktı. Bir mekanda, garsonun tavsiyesi üzerine içmiştim. Hazırlıklı değildim. Bu arada bunların hepsini birasevdasi.net adlı muhteşem blogdan hazırlanarak içeceğim. O zaman çok iyi olduğunu kavramıştım. Eve gelip araştırmıştım ve bu biranın Münih şehrinin sembolü olduğunu öğrendim. Suyu, Alp dağlarının eteklerinden yer alan iki özel bölgeden çıkartılıyor. Almanya’da su yumuşaklık oranı 8 ve 14 arasında değişirken bu suyun yumuşaklık oranı 0,5 ile 5 arasında değişiyormuş. Varın gerisini siz düşünün! Tek kelimeyle enfes bir bira. Bu biraysa Efes nedir? İçerken Weihenstephan’dan bir tık üstte olduğunu düşündüm sonra ise acele etmeme kararı aldım. Tıpkı Beyazıd’taki Köfteci Mustafa gibi. Mekanda 17 liraya satılan 33’lük şişe Metro’da 8,94 TL. Bunu içmeden ölmeyin. Yorum bölümündeki yazıyı da bir zahmet okuyun. İyi günler.

2- Ne iyi günler’i daha devam ediyoruz. Bir numaray dönüyoruz. Paulaner lager’i birazdan içeceğim. Belki başka bir yazıda değinebilirim. Bu da 12,35 TL. Mekanda 23 falandı. İki Paulaner’in de şişe tasarımı çok iyi. Baktıkça bakıyorsunuz. Bira şişesi mi biriktirsem? Cevap, hayır.

3- La corne du bois pendus: Türkiye’de satılan en yüksek alkollü bira. %10. Ekşi Sözlük’te üç tane içilse pencereyi açıp “yok mu beni sikeeen?” diye bağırılırmış. Bu biradan haberim yoktu. 4 TL’ye indiğini görünce aldım ki normalde 15 TL. Deneyeceğiz.

4- Paulaner Salvator: Atatürk’ün birası bu. Kendisinin en sevdiği biraymış. 1917 yılbaşına Alman Kayzer’inin sarayında girmiştir. Veliaht Vahdettin’in Almanya ziyareti ekibinde yer almıştır. Orada denemiş olmalı. Çok sevmiş ve bu markanın uzmanlarını AOÇ’ye davet etmiştir. Elbette formül tutmamıştır. Almanya’da oruç tutan keşişlerin (İslam gibi düşünmeyin) katı yiyemedikleri için bari “sıvı ekmek yapalım” dedikleri bir üründür. Doppelbock adı verilir bu yoğun buğday oranı olan biralara. Mısır’da da biraya “sıvı ekmek” deniyordu. Deneyeceğiz. 9,95 TL.

5- Dünyanın en güzel sıvısı Weihenstephan’ın Vitus modeli var sırada. Sadece 10 yıllık bir bira bu. Buğday birasının biraz daha koyusu ve yüksek alkollüsü. Buğday birası demek yüzde yüz buğday demek değildir. %50 civarlarında oluyor buğdayın arpaya oranı. Bunda %60 falanmış. Deneyeceğiz.

6- La corne du bois pendus’un blond’u (sarışın). Daha düşük alkollüsü. 4 TL’ye düştüğünü görünce hemen aldım. Deneyeceğiz.

7- Bir gün Boston Tea Party’den bahsederiz. Çayın bütün yiyecek ve içecekler gibi nasıl da politik bir şey olduğunu orada hatırlarız. Boston Tea Party’nin öncüsü Samuel Adams’ın adında 1970’lerde bir bira yapmışlar. O bahsettiğim sitede bunun adını çok duyuyordum. Aslında bu alışveriş Paulaner ve Samul Adams almak için planlanmıştı. Deneyeceğiz.

7- Samuel Adams’ın yanında bir bira bardağı görüyorsunuz. Gerçi faturada kokteyl bardağı yazıyor ama rafta bira bardağı şeklindeydi. Ale tip biralar için böyle türk kadını tipi bardaklara ihtiyaç vardır. Evde yoktu. Almış oldum.

8- 25 CC’lik bu Felsgold’u Halil İbrahim Seferoğlu na denemesi için aldım. Kendisine mesaj attım indirme dair. O da bir tane denemek için sipariş etti. Bu Felsgold biralar Cumartesi günü 2 TL’ye inecek. Köpek öldüren bir bira değil kesinlikle. 50’lik fiyatı 6,50 TL. Yani iyi bir indirim. Bir keresinde Halil Selimoğlu bana ikram etmişti bundan. Efes’i döver, Tuborg’a kafa tutar diye düşünmüştüm. İlgilenenler Cumartesi günü İMES Metro’yu yağmalasın derim.

Böyle saçma bir gündü işte. Her şeyin yazısını yazabilirim.

Not 1: Samuel Adams’ı dört sene önce yine bir değişik bira alma etkinliğinde almıştım ama tadıyla ilgili hiçbir şey hatırlamıyorum.

Not 2: TR’de en sevdiğim bira Marmara.

Not 3: Paulaner 2015 yılında TR’ye gelmiş ve Ekşi Sözlük’te bayram etmişler.

Not 3: Paulaner’le ilgili bir slogan var: Gut-besser-Paulaner. Good-better- the best. İyi-daha iyi-en iyi

Not 4: Fransa’ya da gitsem biranın peşinde koşarım.

Bu yazı Uncategorized, Yiyecek İçecek kategorisine gönderilmiş ve , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Alışverişin Ardından 2 için 1 cevap

  1. Birasevdasi der ki:

    Selamlar. Benim siteyi görünce bir mutlu oldum. Umarım biralardan keyif almışsınızdır 😀

    Craft biraya giriş için güzel bir kadro olmuş. Birçok farklı türden iyi biralar!

    “Not 4: Fransa’ya da gitsem biranın peşinde koşarım.” > İnanın ben de! 😀

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.